Як вибрати термос
З моменту початку комерційного випуску термосів пройшло більше ста років, але цей винахід людства не втратив своєї актуальності й донині. Термос міцно увійшов у наше повсякденне життя. Від домогосподарок до кращих атлетів світу – термос використовують люди різного віку та роду занять. Про те як вибрати термос та як з них обходитись, розберемо дальше.
Де використовується термос
Умовно термоси можна поділити на три види:
- термоси для напоїв
- термоси для їжі
- термокружки
Перший і найпопулярніший вид – термос для напоїв . Він має витягнуту ергономічну форму, завдяки чому легко розміщується в похідному рюкзаку, має досить вузьку горловину і невелику пробку. Така конструкція термоса зводить втрати до мінімуму і дозволяє зберігати температуру напоїв максимальну кількість часу. Також у більшості термосів для напоїв верхня кришка, що накручується, виконує роль стаканчика, що дозволяє не брати з собою додаткового посуду. Деякі моделі мають кришку з додатковою вставкою, яка виконує функцію другої склянки: можна поділитися напоєм з другом. Термоси для напоїв підходять для транспортування гарячих і холодних рідин, і використовуються практично у всіх видах активного відпочинку.
Другий тип – це термос для їжі . Він має широку горловину, через яку зручно та легко поміщати та витягувати їжу. Широка горловина дозволяє їсти прямо з термоса, але має суттєвий мінус – через неї відбувається велика втрата тепла, тому вміст такого термоса остигає швидше. Термос для їжі підходить для транспортування як першої, так і другої страви. При цьому рідка їжа, така як суп, зберігає температуру довше, ніж тверда, оскільки займає весь об’єм термоса, не утворюючи повітряних порожнин. Такі термоси, в основному, можна використовувати у повсякденному житті чи автоподорожах.
Третій вид термосів – термокружки . Завдяки компактним розмірам легко поміщаються в невелику сумку або рюкзак, що дозволяє брати їх на прогулянку або без будь-яких незручностей носити з собою, насолоджуючись улюбленим напоєм протягом усього дня. Термокружка зручно поміщається у долоню або підсклянник автомобіля, має спеціальну пробку, яку легко відкривати та закривати однією рукою, що дозволяє використовувати такий термос у русі. Крім того, в термокружку можна попросити налити улюблений напій у кав’ярні, відмовившись від картонної склянки, а деякі не виходять з дому без термокружки наповненого гарячою свіжозвареною кавою, що бадьорить.
Об’єм термоса
При виборі термоса необхідно пам’ятати основну закономірність: що більше його обсяг, то довше термос зберігає тепло, але що більше обсяг, то він важче і габаритніше. Об’єм термоса потрібно підбирати з урахуванням тривалості денного маршруту та кількості осіб, на яку він розрахований. Для людини термоса об’ємом 0,5 – 1л (залежно від тривалості і тяжкості маршруту) зазвичай буває достатньо. Для двох відповідно краще вибирати термос об’ємом від одного до двох літрів. Існують термоси об’ємом понад два літри, розраховані на велику компанію, але через свої габарити і вагу вони погано застосовні для активного проведення часу. Такі термоси займають багато місця, і їх незручно брати із собою в похід, який передбачає переміщення без використання транспорту. Термоси великого обсягу в основному використовуються в автоподорожах або стаціонарних кемпінгах. Для того, щоб напоїти гарячим чаєм велику кількість людей у пішому поході, краще брати кілька термосів середнього об’єму.
При виборі термоса для їжі враховуйте, що вони утримують тепло набагато гірше, ніж термоси для напоїв через широку горловину, яка збільшує тепловтрати, і тієї обставини, що тверда їжа не займає всього внутрішнього простору, тому термоси для їжі слід підбирати з розрахунку одного їди, максимум двох, оскільки між сніданком і вечерею зазвичай проходить великий проміжок часу і їжа, яку ви поклали вранці, просто охолоне до вечора.
З якого матеріалу виготовляють термоси
Конструкція багатьох сучасних термосів являє собою колбу, виконану з харчової нержавіючої сталі, з подвійними стінками між якими відкачано повітря. Безповітряний простір між стінками різко зменшує теплопровідність, дозволяючи ефективно зберігати температуру вмісту термоса.
Відверто дешеві моделі термосів також мають подвійні стінки, але через складність і дорожнечу процесу відкачування повітря виробники пропускають цей етап, виготовляючи термоси без вакуумної теплоізоляції. Між стінками колби таких термосів є повітря, яке збільшує конвективну втрату тепла, що негативно позначається на можливості збереження температури напоїв або їжі. Простіше кажучи, дорожчі моделі термосів здатні утримувати тепло значно довше, ніж зовсім дешеві.
Різниця в ціні між дорогими термосами та середнім ціновим сегментом обумовлена, насамперед, якістю матеріалів, що використовуються.
Якісна сталь не схильна до корозії і прослужить вам набагато довше, ніж сталь низької якості. Один з найвідоміших виробників термосів компанія «STANLEY» настільки впевнена в якості своєї продукції та матеріалів, що дає довічну гарантію на свої вироби. Також, для здешевлення виробництва, багато виробників економлять на процесі полірування колб. Погано відполіровані металеві стінки вбиратимуть смаки та запахи напоїв, покриватимуться іржею і на них швидше утворюватиметься наліт. Термін служби таких термосів далекий від довічного.
У випадку з металевими термосами працює правило: «Вага – це надійність». Вага металевих термосів в основному залежить від товщини сталі. Чим товщі стінки термоса, тим складніше їх пом’яти, але тим важчий кінцевий виріб. Вм’ятини на стінках термоса знижують його теплоізоляційні можливості. Роблячи вибір на користь легкого варіанту, потрібно враховувати, що чим легше термос, тим акуратніше ви повинні з ним поводитися. Головний недолік металевих термосів у порівнянні зі скляними аналогами полягає в тому, що метал має властивість убирати і утримують смаки та запахи. Тому рекомендується ретельно промивати термос після кожного використання, особливо якщо ви заливали в нього каву.
Багато хто з вас, напевно, застали термоси зі скляними колбами. Вони продаються й сьогодні. Потрібно відзначити, що скляні колби непогано справляються зі своїм завданням зі збереження температури напоїв або їжі, що містяться в них, при цьому не вбираючи смаки і запахи. Але у них є серйозні недоліки: скляні колби набагато тендітніші і мають більшу вагу, порівняно з металевими, що в суворих похідних умовах серйозний мінус.
Час тримання теплоти в термосі
Головний критерій порівняння термосів – час, протягом якого зберігають температуру рідини. Цей показник зазвичай вказується на упаковці термоса і відображає його теплоізоляційні характеристики.
Пам’ятайте – що більше обсяг термоса, то довше він зберігає тепло. Тому коректно порівнювати лише термоси однакового обсягу. Теплоізоляційні характеристики також сильно залежать від ширини горловини та конструкції пробки. Чим менший діаметр горловини, тим менше тепловтрати, і тим довше ваш напій залишається гарячим. Загалом для напівлітрових термосів, призначених для рідин, хороший теплоізоляційний показник – 12 годин збереження температури гарячих напоїв, для літрових – 24 години. Термос для їжі через широку горловину завжди матиме скромніші теплоізоляційні характеристики. Хорошим показником для обсягу 0,47 л буде 6-8 годин. Конструкція термостаканів, як правило, також має широку горловину, з пробкою складної конструкції, що позначається на загальній теплоізоляції. Хороші легкі термосклянки об’ємом 0,5 л здатні тримати тепло гарячих напоїв від 8 годин і вище. Пам’ятайте, що всі показники температури вказуються для повного термоса. Як тільки обсяг рідини в термосі зменшується, знижуються теплоізоляційні можливості. Теплоізоляційний показник – це значний параметр при виборі термоса, але як показує практика, його вміст використовується, в середньому, за вісім годин, а на вісім годин вистачить майже будь-якого термоса.
Про пробку термоса
Корок – важливий елемент конструкції термоса. По суті саме від неї залежить, наскільки зручно буде ним користуватися.
Існує два основних типи пробок:
– Проста різьбова пробка
– пробка з кнопками.
Перший тип відрізняють простота конструкції та надійність. Така пробка має різьблення та кільце ущільнювача. Наливати напій з термоса можна або повністю відкрутивши її, або, якщо пробка має спеціальні канавки з боків, досить зробити один оберт, щоб рідина, просочуючись канавками, потрапила до вас у склянку. Пробки з кнопками мають складнішу конструкцію, зате дозволяють легко і швидко, однією рукою, відкрити та закрити термос, забезпечуючи таким чином зручність користування та скорочуючи тепловтрати. Головний недолік кнопкових пробок – це складність їх промивання порівняно із звичайними різьбовими пробками, особливо, якщо ви любите заварювати розсипний чай або мелену каву. Також за рахунок складнішої конструкції такі пробки з часом можуть вийти з ладу.
Отже, вирушаючи в магазин за новим термосом, ви вже повинні чітко уявляти, де і як ви його застосовуватимете, і знати необхідний вам обсяг. Залежно від призначення підберіть відповідну за вагою та ергономікою модель (конструкцію пробки, наявність стаканчиків тощо). Спробуйте легким натисканням на стінки термоса оцінити товщину металу, з якого він виготовлений. Відкрийте термос і перевірте його щодо сторонніх запахів. Хороший термос не повинен мати запаху. Запахи металу або пластику свідчать про низьку якість матеріалів, що використовуються. Огляньте термос. Переконайтеся, що він не має вм’ятин або інших пошкоджень. Після покупки обов’язково перевірте термос будинку, заливши в нього гарячу воду і залишивши на кілька годин. Якщо стінки термоса нагріваються, а вода швидко остигає, це свідчить про погану герметичність, таке трапляється. В даному випадку віднесіть термос назад в магазин, вам замінять його на новий.
ВИКОРИСТАННЯ, ДОГЛЯД, ЗБЕРІГАННЯ
Щоб зберегти вміст термоса гарячим максимальну кількість часу, прогрійте його, перш ніж помістити напій або їжу. Для цього залийте в термос гарячу воду на 3-5 хвилин і дозвольте стінкам прогрітися. Таким чином, ви зможете знизити втрати температури вашого напою від зіткнення з холодною колбою.
Через пробку губиться велика кількість тепла. Тому не заповнюйте термос до країв, залишайте невеликий повітряний простір, щоб запобігти дотику термоса з пробкою. З цієї причини намагайтеся носити термос у вертикальному положенні.
Щоб смаки та запахи не вбиралися, а на внутрішніх стінках термоса не з’являвся наліт, ретельно промивайте після кожного використання. При цьому, щоб не порушити полірування колби, не використовуйте абразивні миючі засоби або жорсткі металеві йоржики.
Зберігайте термос з відкритою пробкою для запобігання розмноженню бактерій та появі неприємного запаху. Якщо присмак чи неприємний запах таки з’явилися, їх можна усунути за допомогою звичайної харчової соди. Залийте термос водою з розчиненою в ній содою, залиште на кілька годин, після чого ретельно промийте і висушіть термос.
Як і зі смартфоном, швидше за все, у вас не вийде зовсім не кидати термос в процесі використання. Намагайтеся не кидати його на землю і не сідати зайвий раз на рюкзак, якщо в ньому знаходиться ваш термос. Кожна вм’ятина на стінках термоса знижує його здатність утримувати тепло, скорочуючи таким чином час, протягом якого ваш напій залишиться гарячим.
При акуратному використанні та виконанні нехитрих правил догляду та зберігання, термос прослужить вам довгі роки і, обростаючи історіями, стане вашим вірним компаньйоном як у повсякденному житті, так і в далеких подорожах.