До путівника /

Газові пальники та їх види

Найчастіше зустрічаються газові пальники дифузійного чи інжекторного типів. Їхня головна відмінність полягає в процесі змішування повітря з газом. У дифузійних змішування відбувається поза пальником, в інжекторних повністю або частково всередині пальника.

Перші працюють на низькому тиску, мають просту конструкцію та доступну ціну. Другі відрізняються підвищеною потужністю та продуктивністю. Вони, як правило, використовуються для будівельних робіт: лудіння металу, зварювання, різання тощо.

Залежно від призначення пальника прийнято ділити такі типи:

  • газові різаки – портативні пальники-насадки, які кріпляться до балона і дають вузьке полум’я із високою температурою горіння. Призначені для різання металу;
  • опалювальні – використовуються у зв’язці з опалювальними котлами. Видають сильне полум’я, але при цьому економічні. Можуть працювати на природному чи балонному газі;
  • паяльні (зварювальні) – застосовуються для паяння та зварювання металів. Мають довгу трубку для зручної роботи. Як правило, оснащуються додатковою насадкою для різання та випалу;
  • туристичні – служать для приготування їжі та обігріву намету. Мають два типи підключення: на балон чи через шланг. Важливо, щоб пальник мало важив і довго горів.

Зазначимо, що найбільшу універсальність мають пальники «пістолітного типу»: ними можна розпалити багаття, підігріти воду, зробити спайку і т.д. Однак для деяких операцій вони все ж таки не такі зручні, як спеціалізовані пристрої. З приготуванням їжі краще впорається туристичний, а не «пістолітний» пальник.

Зварювальні (паяльні) пальники

Зварювальні пальники призначені для роботи з металами та, як правило, мають насадки для різання. Особняком стоять компактні пальники з резервуаром . Його об’єм зазвичай становить 20-30 мм, чого цілком достатньо для монтажу наконечників і обтиску термозбіжними трубками. Такими пальниками зручно працювати при складанні проводів у розподільчій коробці.

Основні характеристики: полум’я, паливо, витрата

Газова горілка

При виборі паяльної лампи варто звернути увагу на час нагрівання, робочу температуру полум’я, розміри сопла і самого пальника, особливості роз’ємів, а також на її вагу, тип та витрату палива.

Час нагріву – параметр, який характеризує час, за який пальник прогріється для початку роботи. Як правило, у хороших пальниках час нагрівання варіюється від 5 до 10 секунд. Цього з лишком вистачає, щоб привести суміш із рідкого в робочий газоподібний стан.

Від робочої температури полум’я залежить сфера застосування пальника. Чим більше значення цього параметра, тим товстіший метал можна обробити. У більшості зварювальних пальників середня робоча температура становить 1300-1500 °С, що є достатнім для обробки різних металів.

З високовуглецевою сталлю зможе впоратися тільки професійний пальник, що працює на суміші метилацетилену та пропадієну (МАФ). У цьому та інших випадках важливу роль відіграє саме тип палива , завдяки якому досягається необхідна робоча температура.

Цікаво знати: температура полум’я не однорідна і має три зони: внутрішню, середню та частину, що окамляє. Найбільшу стабільність і температуру має середня частина. На кінчику відбувається невелике зниження температури, проте полум’я тут чистіше за рахунок надлишку кисню.

Для заправки пальників в основному використовується бутан , ізобутан та пропан . Причому застосовується не один вид палива, а їхня суміш — так досягається більша температура горіння і стабільніше полум’я.

Також зверніть увагу на витрату палива . Залежно від моделі він варіюється від 30 до 300 мл/год. Знаючи «показник ненажерливості» вашого інструменту, ви завчасно підготуєте потрібну кількість палива.

Ще один параметр, який безпосередньо впливає на процес зварювання, — діаметр сопла . Від нього залежить газове охоплення оброблюваного матеріалу. У більшості моделей діаметр дорівнює 20-22 мм. Такий розмір дозволяє виконувати широкий спектр завдань та досягати високої потужності полум’я.

За вагою та габаритами намагаються підбирати найбільш легкі та маленькі пальники. Зрозуміло, ці показники можуть стати вирішальними лише за інших рівних. Більшість моделей мають цанговий роз’єм . Його діаметр впливає на використовувані змінні картриджі (балончики).

Додаткові «фішки» та комплектація

«Фішки» та додаткова комплектація знижують трудовитрати та збільшують швидкість роботи. Як правило, на нюанси звертають увагу професіонали, хоча до деяких параметрів варто придивитися навіть новачкам.

П’єзопідпал підвищує зручність та швидкість роботи. Розпал відбувається одним натисканням кнопки. З таким пальником можна працювати однією рукою, що особливо важливо при висотних чи інших небезпечних роботах.

Переважна більшість сучасних пальників оснащена п’єзопідпалом. Краще, якщо до нього додається і клавіша фіксації , тоді вам не доведеться весь час «тиснути на газ» — подача горючої суміші буде автоматичною і постійною.

Поворотна голова дозволяє обертати пальник на 360 °, що полегшує роботу у важкодоступних місцях. Захист від дітей встановлюється у пальниках з ємністю, щоб унеможливити випадкове запалення. Реалізується така функція за допомогою блокуючого перемикача.

У просунутих пальниках можна регулювати розмір факела (довжину та ширину), а також контролювати подачу горючих матеріалів та повітря . Такі «фішки» важливі при виконанні спеціалізованих робіт з різання та обробки металів.

Деякі виробники додатково комплектують пальники-насадки змінними соплами, насадкою паяльною, підставкою, ключами для оперативної заміни балона, а також шлангом для подачі газу.

Туристичні пальники

Туристичні пальники використовуються для приготування їжі, кип’ятіння води та обігріву намету. При виборі враховується тип пальника, його вага та габарити, а також потужність та продуктивність.

Типи: на балон, зі шлангом, інтегровані системи

Залежно від способу підключення пальника до паливного картриджа виділяють такі типи:

  • «на балон» – зручний варіант для маленьких компаній і тих, кому особливо важлива вага пальника. Вони бюджетні за вартістю. Бувають з різьбовим, цанговим та клапанним кріпленням. З недоліків виділяють неможливість готувати у великому посуді, інколи ж при низьких температурах важко «розігнати» пальник;
  • з паливним шлангом – найбільш універсальний варіант із рядом переваг: стійкість, можливість готувати складні страви на велику компанію, робота балона за будь-яких умов. Щоправда, за таке задоволення доведеться викласти кругленьку суму та попітніти на маршруті, несучи його у рюкзаку.

Особняком стоять інтегровані системи приготування їжі . На ринку вони з’явилися відносно недавно і є «розумною конструкцією» з казанка, пальника та балона.

Таке обладнання є найбільш енергоефективним за рахунок радіаторної сітки, що зберігає тепло. Однак обійдеться система «в копієчку»: використовувати можна лише спеціальний посуд, а найголовніше — він добре кип’ятить, але не завжди зручний для приготування складних страв.

Важливо знати: будьте обережні при використанні інтегрованих систем для приготування їжі всередині намету, тому що вони мають підвищене виділення вуглекислого газу.

Характеристики, «фішки» та комплектація

Туристичний газовий пальник

Визначившись із типом, варто заглибитись у характеристики обладнання. До основних параметрів відносять тип балона, що підключається, потужність і час закипання літра води, матеріал конфорок, витрата палива і вагогабаритні значення.

За типом балона, що підключається, пальники бувають різьбовими і цанговими . Перші вважаються надійнішими, і, як правило, оснащуються системою попереднього нагріву палива . Вона є металевою трубкою, розташованою біля конфорки, яка розігріває паливо до газоподібного стану. Таким чином підвищується ефективність обладнання та витрата пального.

Цангові балони встановлюються швидше, а головне, сам балон бюджетніший за різьбовий. Також існує третій, найрідкісніший тип – клапанний чи кемпінгазовий (easy-clic). Його під своє обладнання розробила найвідоміша французька компанія Campingaz.

Лайфхак: є перехідники з цангового на різьбове з’єднання, а також пальники, які мають спеціальне кріплення під всі види балонів, у тому числі клапанне.

Туристичний пальник

Від потужності пальника залежить її продуктивність, тому чим потужніше обладнання, тим менший час закипання літра води та приготування їжі. Для порівняння, літр води в пальнику з потужністю 2.5 кВт закипить за 4.5 хвилини, тоді як при потужності 2 кВт час збільшиться до 5 хвилин.

Зазначимо, що цей принцип працює не завжди, деякі «малопотужні малюки» здатні закип’ятити літр води лише за 3–4 хвилини. Незважаючи на свою спритність на малих обсягах, вони не допоможуть вам при приготуванні чаю або супу для великої компанії.

Витрата палива – характеристика, яка допоможе розрахувати запас газу на весь маршрут та зрозуміти, наскільки доцільно брати ту чи іншу модель. Не забувайте, крім паливних картриджів доведеться нести ще й сам пальник, габарити і вагу якого теж важливо врахувати.

Конфорки в пальниках можуть бути виготовлені зі сталі або титану . Перші дешевше і підійдуть новачкам, другі надійніші, і віддають перевагу профі. Багато виробників ту саму модель випускають і в сталевому, і в титановому варіанті, щоб догодити кожному туристу.

З додаткових “фішок” найбільш значущі:

  • вітрозахист – екран, який запобігає загасанню пальника від вітру;
  • п’єзопідпал – вбудована запальничка, за допомогою якої пальник запрацює всього від одного клацання;
  • регулятор рівня полум’я – можливість контролювати рівень вогню. Важлива для довгострокових походів, коли доведеться як чай кип’ятити, а й готувати сочевицю;
  • система запобігання витоку газу – перекриє подачу в тих випадках, коли полум’я згасне.

При виборі комплектації пальника зверніть увагу на наявність чохла або кейсу для зберігання та транспортування. Якщо берете пальники під шланг, то краще брати в комплекті з ним.

Висновки

Пальник-висновок

Для того, щоб вибрати потужний та бюджетний газовий пальник , необхідно:

  1. Визначити тип, який залежить від призначення. Одні пальники призначені для пайкових робіт, інші підійдуть для різання, треті – для туристичних потреб тощо.
  2. Розібратися у основних характеристиках. Для зварювальних пальників першорядне значення має робоча температура полум’я, витрата палива, діаметр сопла. При виборі туристичного обладнання звертають увагу на потужність, тип балона, що підключається, час нагрівання літра води, матеріал конфорок, вага і габарити.
  3. Прикинути додаткові фішки та комплектацію. Незалежно від типу обладнання не завадить мати п’єзопідпал та регулятор полум’я. У зварювальних бажано наявність поворотної голови та набору змінних головок. Для туристичного пальника важливий вітрозахист, а також буде дуже корисною система запобігання витоку газу.

Тепер ви знаєте все, що потрібно, щоб вибрати відмінний пальник для походу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Коментарі відсутні